Voorwaardenvergelijking

Voorwaardenvergelijking
4.8 (95%) 4 stemmen

Welke risico’s dekt een WA autoverzekering?

Een WA autoverzekering dekt de financiële gevolgen van de aansprakelijkheid voor schade door jou veroorzaakt met een auto. Een schadeclaim kan hoog oplopen en is vaak vele malen hoger dan de premie die je betaalt voor de verzekering. Een WA autoverzekering is wettelijk verplicht als je een motorrijtuig bezit. Zonder deze verzekering bent je strafbaar. Het maakt niet uit of jouw auto achter slot en grendel in de garage staat.

Gaat het om blikschade of kapotte spullen? Dan is sprake van materiële schade. De afhandeling van dit soort schade kost meestal weinig moeite. Zijn er doden of gewonden in het spel? Er is dan letselschade. Het is dan erg belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld. Het kan gaan om gevoelige en ingewikkelde situaties. Hierdoor kunnen de schadebehandeling en -vergoeding langer duren. Hoe groot de schade van een slachtoffer is, kun je meestal pas goed beoordelen als het slachtoffer (vrijwel) is genezen.

Alle WA autoverzekeringen lijken heel erg veel op elkaar. Er is een aantal belangrijke verschillen. De drie meest opvallende verschillen zijn:

Borgstelling

Wanneer je in het buitenland schuldig bent voor een aanrijding, ben je gewoon verzekerd. Wanneer het echter om meer dan alleen blikschade gaat, kan je rijbewijs of auto in beslag worden genomen. Het kan zelfs zo zijn dat jijzelf in de gevangenis wordt gezet. Om je auto of rijbewijs terug te krijgen of om zelf weer vrij te komen, moet je borg betalen. De meeste verzekeraars hebben een borgstelling opgenomen in hun polisvoorwaarden. Dit betekent dat je autoverzekeraar de borg aan je kan voorschieten. Wel verschilt de hoogte van de borgstelling per verzekeraar.

De meeste verzekeraars die wij vergelijken hanteren een maximaal bedrag van € 50.000,-. Negatieve uitzonderingen zijn: Goudse Verzekeringen (€ 25.000,-), London (€ 25.000,-) en Reaal (€ 45.000,-). Generali daarentegen hanteert een maximaal bedrag van € 55.000,-!

Maximale korting schadevrij rijden

Autoverzekeraars geven korting voor schadevrije jaren. De hoogte van deze zogenaamde no-claim korting vind je terug in de bonus/malus-ladder. Hoe hoger je staat, hoe lager je premie. Voor ieder schadevrij verzekerd jaar ga je één trede omhoog (de bonus). Maar veroorzaak je schade, dan val je vaak meerdere treden terug (de malus). Het kan zelfs zijn dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt, waardoor je vaak een toeslag op de premie moet betalen. Let op! Iedere autoverzekeraar hanteert zijn eigen korting op de bonus/malus-ladder.

De meeste verzekeraars die wij vergelijken hanteren een maximale korting van 80%. Negatieve uitzonderingen zijn: Avéro Achmea (75%), ASR (75%), Budgio (75%) en Generali (75%). Nationale-Nederlanden daarentegen hanteert een maximale korting van 85%!

Alcohol uitsluiting

Bij bijna alle verzekeraars die wij vergelijken ben je niet verzekerd als de schade is veroorzaakt doordat de bestuurder zo onder invloed was van alcohol, drugs of medicijnen, dat hij niet zou mogen rijden. Alleen Delta Lloyd, Budgio en London kennen deze uitsluiting niet!

Schade aan je eigen auto

Met de WA autoverzekering ben je niet verzekerd voor schade aan jouw eigen auto. Hiervoor zijn de beperkte cascoverzekering en de volledig cascoverzekering. Deze verzekeringen kan je naast de verplichte WA autoverzekering afsluiten, maar niet via OTOdirect.

Lees voor een volledig overzicht wat de verschillende WA autoverzekeringen wel en niet verzekeren de polisvoorwaarden!

Aanvullende verzekeringen

Een WA autoverzekering kan je bij sommige verzekeraars aanvullen met een Ongevallen inzittendenverzekering, een Schadeverzekering inzittenden en een Rechtsbijstandverzekering Motorrijtuigen.

  • Lees hier meer over de voordelen en nadelen van een Ongevallen inzittendenverzekering.
  • Lees hier meer over de voordelen en nadelen van een Schadeverzekering inzittenden
  • Lees hier meer over de voordelen en nadelen van een Rechtsbijstandverzekering Motorrijtuigen.
Print Friendly, PDF & Email