Automobilist vaak oververzekerd.

Automobilist vaak oververzekerd.
Beoordeel OTOdirect

Van de 7,2 miljoen Nederlandse particuliere personenauto’s (CBS, november 2016) zijn naar schatting ruim 2,4 miljoen auto’s oververzekerd. In totaal betaalt de Nederlandse automobilist hierdoor ruim 450 miljoen euro te veel voor zijn autoverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van Allsecur en Team Vier.

Een automobilist betaalt te veel voor zijn autoverzekering als de dekking niet meer past bij de leeftijd van de auto. Dit speelt over het algemeen een rol bij auto’s die ouder zijn dan 6 jaar. Bij deze auto’s loont het doorgaans niet meer om een volledige cascodekking (all risk) af te sluiten en zo voor alle schades verzekerd te zijn. Een beperkt cascodekking is in deze categorie meestal voldoende. Van de auto’s van 6 tot en met 9 jaar oud is 53% all risk verzekerd en betaalt de automobilist dus waarschijnlijk te veel voor zijn verzekering.

Ook voor auto’s van 10 jaar of ouder die een beperkt casco of volledig cascodekking hebben, betalen automobilisten te veel. Uit het onderzoek blijkt dat 16% van de auto’s in deze leeftijdscategorie all risk is verzekerd en 33% beperkt casco. Een goedkopere WA-dekking past in dit geval vaak beter.

Wettelijke dekking

Een Nederlandse automobilist moet zich minimaal WA-verzekeren voor schade aan anderen. Deze dekking kan worden uitgebreid met een beperkt casco of volledig cascodekking (all risk) voor schade aan de eigen auto. Uit het onderzoek blijkt dat 33% van de Nederlandse auto’s waarschijnlijk een te hoge dekking heeft. Veel van deze automobilisten betalen een hoge premie, terwijl de auto inmiddels een lagere dagwaarde heeft. Als een schade aan de auto hoger is dan de dagwaarde, dan krijgt de automobilist slechts de dagwaarde uitgekeerd. De consument heeft in dat geval dus niets aan een hoge dekking.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *