Bonus – Malus of schadevrije jaren

Bonus – Malus of schadevrije jaren
Beoordeel OTOdirect

Als je een autoverzekering sluit, betaal je daarvoor premie. De hoogte van die premie hangt van veel zaken af. Bijvoorbeeld van het aantal jaren dat je autorijdt zonder schade: de schadevrije jaren of no-claim. Verzekeraars registreren die jaren, maar hoe werkt dat precies? En wat zijn de gevolgen voor jou?

Kenmerken

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je autorijdt zonder schade te claimen bij je verzekeraar. Voor ieder jaar krijg je korting op de premie van je autoverzekering: no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Die korting kan oplopen tot tachtig of soms wel 85 procent. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel korting ze geven. Daarbij houden ze bijvoorbeeld ook rekening met je leeftijd, woonplaats of het aantal kilometers dat je rijdt per jaar. We noemen dit systeem het bonus/malussysteem. Onderdeel daarvan is de bonus/malusladder. Voor elk schadevrij jaar stijg je een trede op die ladder. Je krijgt dan meer korting. Als je een schade claimt, moet je een aantal treden op de ladder naar beneden.

Regels voor schadevrije jaren

Er is een aantal regels voor schadevrije jaren. Die zijn vastgelegd in de Bedrijfsregeling 11 Roy-data (BR11). Hierin staat bijvoorbeeld hoe verzekeraars klanten moeten informeren over schadevrije jaren en hoe schadevrije jaren worden opgebouwd. Ook staat hierin welke schaden ervoor zorgen dat je een trede op de bonus/malusladder zakt en wie de schadevrije jaren mag inzien.

Nieuwe regels in 2016

De meeste regels bestaan al een tijdje, andere zijn in 2014 aangepast. Zo moeten verzekeraars sinds 2014 de klant minimaal jaarlijks informeren over de zuivere schadevrije jaren. Dat zijn de jaren dat je echt schadevrij hebt gereden – zonder extra kortingen. Zo kun je makkelijker vergelijken als je naar een andere verzekeraar over wil stappen.

Vanaf 1 januari 2016 gebruiken verzekeraars een vaste terugvaltabel. Dat betekent dat je bij een schade bij iedere verzekeraar evenveel treden op de ladder daalt. Gebruik van dezelfde tabel zorgt voor meer duidelijkheid en voorkomt willekeur. Ook blijft het aantal schadevrije jaren betrouwbaar.

Let op!

De verzekering moet op jouw naam staan om schadevrije jaren op te bouwen. Schadevrije jaren zijn soms wel over te nemen door je partner, bijvoorbeeld als jullie gaan scheiden. Hier zijn echter geen algemene regels voor.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *